Leren Serveren

Translate this site in your language !!
 Home | De Cocktailbar | Wijn is fijn | Tafeltje-dek-je | Smakelijke links | Contact
 
 
 


Serveerregels

Nagerechten

Regels bij het opdekken van tafels


Om nooit te vergeten...



Voorgerechten

Uitzondering
Soepen


Veel gebruikte woorden en termen




Hoofdschotel van de vis




Serveermaterialen



Hoofdschotel van vlees, wild of gevogelte




Voorbeelden servetten vouwen


 

  1. MET DE RECHTERHAND EN LANGS DE RECHTERZIJDE VAN DE GAST
    DE BORDEN EN HET GLASWERK INZETTEN OF UITHALEN, BEHALVE WAT
    LINKS VAN DE GAST MOET WORDEN INGEZET OF UITGEHAALD,
    DOEN WE MET DE RECHTERHAND LANGS DE LINKERZIJDE VAN DE GAST.


  2. MET DE RECHTERHAND HET BESTEK NEERLEGGEN, VORKEN EN
    BROODMESJES LANGS DE LINKERZIJDE EN MESSEN EN LEPELS LANGS
    DE RECHTERZIJDE VAN DE GAST.

  3. HET UITSERVEREN VAN GERECHTEN BEHOORT AAN DE LINKERZIJDE
    VAN DE GAST TE GESCHIEDEN.




  4. BIJ WARME GERECHTEN GROTE WARME BORDEN EN
    BIJ KOUDE GERECHTEN KOUDE BORDEN.

  5. ZIJN BORDEN VAN EEN VIGNET VOORZIEN, DAN DIENT HET VIGNET ZO
    TE WORDEN GEPLAATST DAT HET VOOR DE GASTEN DUIDELIJK ZICHTBAAR IS.

  6. IS AAN HET BEDIENEND PERSONEEL BEKEND WIE DE GASTHEER IS ,
    DAN BEHOORT DEZE STEEDS HET LAATST GESERVEERD TE WORDEN.

  7. DE DAMES GASTEN BEHOREN STEEDS HET EERST GESERVEERD TE WORDEN.

  8. BEVINDT ZICH ONDER DE DAMES DE ECHTGENOTE VAN DE GASTHEER,
    DAN DEZE DAME HET LAATST SERVEREN.

  9. OUDERE GASTEN BEHOREN STEEDS HET EERST GESERVEERD TE WORDEN,
    DAARNA PAS DE JONGERE. DIT GELDT ZOWEL VOOR DE DAMES,
    ALS OOK VOOR DE HEREN.

  10. EERST WANNEER ALLE GASTEN KLAAR ZIJN MET HET GESERVEERDE
    GERECHT MAG ER WORDEN GEDEBARRASSEERD.
  11. ( AAN DE RECHTERZIJDE VAN DE GAST )



  12. VOORDAT DE GASTHEER/GASTVROUW VOOR HET NAGERECHT OPDEKT,
    BEHOORT DE TAFEL GEHEEL TE ZIJN AFGERUIMD. SLECHTS HET VAASJE
    MET BLOEMEN BLIJFT STAAN, ZO OOK DE WIJNGLAZEN
    DIE NOG NIET HELEMAAL LEEG ZIJN. DEZE WORDEN PAS AFGERUIMD
    WANNEER DE KOFFIE GESERVEERD WORDT.

naar boven


  1. WE KIJKEN OF HET TAFELLAKEN VIES IS EN LEGGEN ZONODIG EEN SCHOON
    TAFELLAKEN OF NAPPERON OP.

  2. HET OPLEGGEN VAN HET TAFELLAKEN OF NAPPERON NATUURLIJK OP DE
    JUISTE MANIER. ( LET EROP DAT DE MOLTON GOED LIGT )

  3. DE MIDDENVOUW LIGT MET DE BOLLE KANT NAAR BOVEN, PRECIES IN HET
    MIDDEN VAN DE TAFEL. BIJ EEN RONDE TAFEL DE PUNTEN VAN HET LAKEN
    BOVEN DE POTEN VAN DE TAFEL.

  4. NOOIT MET DE HANDEN EEN TAFELLAKEN GLAD STRIJKEN. WE LEGGEN HET
    ZONODIG GOED DOOR AAN DE PUNTEN VAN HET LAKEN TE TREKKEN.

  5. OP HET ZOJUIST OPGELEGDE TAFELLAKEN ZETTEN WE NIETS MEER NEER WAT
    ER NIET OP THUIS HOORT. DUS GEEN BORDEN MET BESTEK, DIENDOEKEN ETC.
    ( GEEFT KRINGEN ) WEL DE VASTE ATTRIBUTEN (BLOEMENVAASJE, PEPER EN ZOUT ).

  6. WE NEMEN EEN PLAT GROOT BORD EN LEGGEN HIEROP EEN RANDJE EN HET
    BESTEK WAT WE NODIG HEBBEN EN WEL OP DE JUISTE MANIER
    ( MESSEN ONDER DE LEPELS EN VORKEN KRUISELINGS EROVER ).

  7. POLEREN DOEN WE ALTIJD IN HET OFFICE ( DUS NOOIT IN HET RESTAURANT )

  8. POLEREN DOEN WE MET EEN POLEERDOEK EN DUS NIET MET DE DIENDOEK.

  9. EERST DE GLAZEN POLEREN DAARNA DE BORDEN EN HET BESTEK.



  10. WE LEGGEN HET BESTEK WEER OP HET BORD EN GAAN DE TAFEL OPDEKKEN.
    HET BORD MET BESTEK HOUDEN WE IN DE LINKERHAND EN MET DE
    RECHTERHAND LEGGEN WE HET BESTEK OP TAFEL.

  11. WE DEKKEN COUVERT NA COUVERT OP ZO VOLLEDIG MOGELIJK OP.
    ( DUS NIET EERST ALLE MESSEN DAARNA ALLE VORKEN ETC. ).

  12. INDIEN NODIG ZETTEN WE NU DE SIDE PLATE OP TAFEL, AL OF NIET MET EEN
    DESSERTMESJE EROP. ( MET DE SCHERPE KANT NAAR LINKS ) EN DE
    BENODIGDE GLAZEN.

  13. SERVETTEN OP TAFEL, NETJES GEVOUWEN.

  14. STOELEN TEGEN HET TAFELLAKEN SCHUIVEN; NIET ERONDER.

  15. HET GEPOLEERDE OPLEGBESTEK LEGGEN WE OP DE GUERIDON AAN
    DE RECHTERKANT, MET DE VORKEN IN DE LEPELS.

  16. ONDERZETBORDEN VOOR DE SOEP EN SALADE VORKJES OP EEN
    DESSERTBORD ZETTEN WE ONDER OP DE GUERIDON.

Zie ook verder op onderstaande link

naar boven



IN PRINCIPE KLEIN BESTEK ( MES EN VORK )

MAAR ER ZIJN UITZONDERINGEN:

EEN VISGERECHT WAARBIJ TOAST EN BOTER APART WORDT GESERVEERD DEK JE VISBESTEK OP.
B.V.

Gerookte zalm op toastklein bestek
Gerookte zalm met toast en botervisbestek
Zalmsalade met toast en boterklein bestek
Zalmmayonaise met toast en botervisbestek

COCKTAILS:

DAAR DEK JE COCKTAILBESTEK VOOR OP.

OESTERS:
EEN OESTERVORKJE ( RECHTS INDEKKEN ) EN EEN VINGERBOWL

KREEFT:
VISBESTEK EN KREEFTEHAAK ( RECHTS INDEKKEN ) EN EEN VINGERBOWL

ESCARGOTS:
SLAKKETANG ( LINKS ) SLAKKEVORKJE ( RECHTS ) INDEKKEN

ASPERGES EN BRANCHE
GROTE VORK RECHTS OPDEKKEN EN VINGERBOWL LINKS BOVEN

OM TE ONTHOUDEN!

KOUDE VOORGERECHTEN WORDEN ALTIJD MET TOAST EN BOTER GESERVEERD
( DUS SIDE-PLATE EN KLEIN MES OPDEKKEN )

UITZONDERING!

VOORGERECHT DAT OP TOAST WORDT GESERVEERD EN FRUIT COCKTAILS

BIJ EEN MELOEN COCKTAIL GLAASJE ( MADEIRA PIJPJE )WITTE PORT
BIJ GRAPE FRUIT COCKTAIL GLAASJE ( MADEIRA PIJPJE )SHERRY
GEROOKTE GERECHTEN ALS EXTRA MENAGEPEPERMOLEN
BIJ VETTE GERECHTEN ( ZOALS PALING, ZALM )CITROEN

BORDEN:

AL NAAR GELANG DE OMVANG VAN HET VOORGERECHT, EEN DESSERT BORD
( MEESTAL) OF EEN GROOT PLAT BORD
KOUD VOORGERECHT - KOUD BORD
WARM VOORGERECHT - GROOT WARM BORD

naar boven


EN TERRINE : INDEKKEN GROTE LEPEL, MISE EN PLACE, WARM DIEP BORD EN
GROOT ONDERZETBORD

EN TASSE : DESSERT LEPEL, MISE EN PLACE, DESSERT BORD EN RANDJE EN SOEP
SCHOTEL

BIJ SOEP SERVEER JE STOKBROOD OF SOEPSTENGELS APART.
HIERVOOR DEK JE OP EEN SIDE PLATE ( ZONDER MESJE WANT BIJ SOEP KOMT GEEN BOTER )
INDIEN ER REEDS EEN SIDE PLATE OP TAFEL STAAT VAN HET VOORGERECHT,
KAN JE VOLSTAAN MET ALLEEN HET MESJE WEG TE NEMEN.

ENKELE BIJZONDERHEDEN:

HELDERE OSSENSTAARTSOEP WORDT IN HET RESTAURANT VAAK OP SMAAK
GEBRACHT ( GEPARFUMEERD ) MET MADEIRA.

KREEFTENSOEP, IDEM MAAR DAN MET COGNAC
WILDBOUILLON MET SHERRY
BIJ EEN KOP BOUILLON SERVEER JE EEN BESCHUITJE EN CITROEN.

naar boven


VOOR EEN WARM VISGERECHT DEK JE ALTIJD VISBESTEK OP EN ALTIJD EEN GROOT WARM BORD

naar boven


ALTIJD INDEKKEN: EEN GROOT MES EN GROTE VORK
MISE EN PLACE : GROOT WARM BORD

ENKELE BIJZONDERHEDEN:

EEN SALADE ALS GROENTE:

GEMENGDE SALADEDESSERT BORD EN DESSERT VORK
ENKELVOUDIGE SALADESIDE PLATE EN DESSERT VORK
UITZONDERING: SALADE LAITUEDESSSERTBORD EN DESSERTVORK
APPELMOESSIDE PLATE EN DESSERTLEPEL
SAMENGESTELDE COMPOTEDESSERT BORD EN DESSERT LEPEL
ENKELVOUDIGE COMPOTESIDE PLATE EN DESSERT LEPEL

naar boven


ZACHT: ( PUDDING - FLENSJES - IJSGERECHTEN )
DESSERTLEPEL EN DESSERTVORK
KOUD GERECHT KOUD DESSERTBORD
WARM GERECHT WARM GROOT BORD

HARD: ( HARD GEBAK - KAAS )
DESSERTMES EN DESSERTVORK EN DESSERTBORD

HARD MET SAP: ( GEMBER MET DUNNE ROOM )
DESSERTMES EN DESSERTVORK EN DESSERTLEPEL
EN DESSERTBORD ( DENK AAN DE GOEDE VOLGORDE )

 

FRUIT

DAT GESCHILD MOET WORDEN ( APPEL, PEER, SINAASAPPEL )
DESSERTMES EN DESSERTVORK EN DESSERTBORD EN VINGERBOWL

 

KLEIN ZACHT FRUIT

( AARDBEI, BESSEN, FRUITSALADE )
DESSERTLEPEL EN DESSERTVORK EN DESSERTBORD

 

KLEIN FRUIT MET PITTEN

( DRUIVEN, KERSEN, PRUIMEN )
DESSERTLEPEL EN DESSERTBORD EN VINGERBOWL

naar boven


JE MAG NOOIT TWEEMAAL HETZELFDE BESTEK INDEKKEN
HEB JE BIJVOORBEELD TWEE VISGERECHTEN IN EEN MENU ZAL JE
EEN VISBESTEK MOETEN NADEKKEN.

DE MOLTON HEEFT EEN DRIELEDIGE FUNCTIE:
1. HET VERSCHUIVEN VAN HET TAFELLAKEN TEGENGAAN.
2. BESCHERMING VAN DE TAFEL
3. GELUIDDDEMPEND

DE DIENDOEK HEEFT EEN TWEELEDIGE FUNCTIE
1. WARME BORDEN EN SCHALEN VASTPAKKEN
2. BESCHERMING VAN DE KLEDING

NOTE: DE DIENDOEK WORDT OVER DE LINKERONDERARM GEDRAGEN

Goed

Fout !!

Fout !!

naar boven


BIJ EEN KOFFIETAFEL MAG JE WEL TWEEMAAL EEN KLEIN BESTEK INDEKKEN

REGEL : MAXIMAAL VIER BESTEKKEN AAN DE RECHTERZIJDE VAN HET
COUVERT EN MAXIMAAL DRIE AAN DE LINKERZIJDE,
MAXIMAAL DRIE BOVEN HET COUVERT

UITZONDERING: OESTERVORKJE EN KREEFTENHAAK MAG WEL ALS
VIJFDE BESTEK WORDEN OPGEDEKT (RECHTS).

naar boven


Woord Betekenis
Apéritief= drankje voor de maaltijd (eetlustopwekkend)
Digestief= drankje na de maaltijd (spijsverterend-bevorderend)
Poleren= opwrijven van de glazen, borden, etc.
Mise en place= voorbereidende werkzaamheden
Mastiek maken= grove werkzaamheden
Office= ruimte tussen keuken en restaurant
Frapperen= koelen d.m.v. ijsblokjes
Chambreren= op kamertemperatuur brengen
Décanteren= overschenken van oude wijn in karaf
Placeren= gasten naar tafel begeleiden
Débarrasseren= afruimen
Nappe= tafellaken
Napperon= dekservet
Guèridon= bijzettafel
Menage= bijv. tomatenketchup
Vaste menage= peper en zout
Vaste Attributen= peper en zout, bloemenvaasje
Réchaud= warmhoudplaat (kast)
Louche= soepopscheplepel
Side plate= toastbordje
Fileren= vis van de graat ontdoen
Trancheren= snijden van vlees, gevogelte, wild
Flamberen= d.m.v. drank, aansteken
Rayon= bepaalde wijk in het restaurant
Commode= open servieskast in restaurant
Old-fashioned glas= whiskybeker
Schwenker= cognacglas
Roemer= Duits wijnglas
Stir= roeren
Shake= schudden
Jigger= maatbekertje
Boston Shaker= glas en metaalgedeelte
Strainer= zeef
à la carte= gerechten van de kaart bestellen
Terrine= soepbak
Légumière= groentebak

Serveermaterialen

naar boven


HOME | De Cocktailbar | Wijn is fijn | Tafeltje-dek-je | Smakelijke links | Contact

 
sitemap | webmaster |